هیاتی از بازرسان سازمان بین المللی انرژی اتمی، ظرفیت دستگاههای غنی سازی اورانیوم نطنز را بررسی می کند
سازمان ملل برای بررسی و تهیه گزارش از 164 دستگاه غنی سازی اورانیوم که جمهوری اسلامی نصب آنها در تاسیسات نطنز را اعلام کرده است این هفته عازم ایران خواهند شد. کار نصب 164 سانتریفیوژ یا دستگاه گریز از مرکز برای غنی‌سازی گاز اورانیوم هفته گذشته پایان گرفت و جمهوری اسلامی اعلام کرده است قصد دارد تا پایان سال جاری 3 هزار دستگاه دیگر نیز به راه بیاندازد. بازرسان گفتند دست کم نیم این شمار را حکومت ایران از دلالان بین المللی خریداری کرده است که با آنها می تواند 20 کیلوگرم اورانیوم غنی شده برای ساختن دست کم یک بمب اتمی تولید کند. گزارش هیات بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعزام شده به ایران در باره آنچه اکنون در تاسیسات نطنز انجام می‌شود، برای چگونگی تنظیم بیانیه شورای امنیت سازمان ملل اهمیت دارد.

بهمن باستانی (رادیوفردا): هیاتی از بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در چند روز آینده راهی ایران می‌شود. ماموریت اصلی این هیات، بازرسی از تاسیسات غنی‌سازی اورانیوم در نطنز است و ارزیابی قطعی اینکه غنی‌سازی اورانیوم تا چه میزان در ایران انجام گرفته است. جمهوری اسلامی که اخیرا اعلام کرد غنی‌سازی اورانیوم درسطح تحقیقاتی را آغاز می‌کند، هفته پیش کار نصب 164 سانتریفیوژ یا دستگاه گریز از مرکز برای غنی‌سازی گاز اورانیوم را در نطنز به پایان برد.

مقامات آمریکا گفتند اگر هدف ایران واقعا غنی‌سازی تحقیقاتی و صرفا برای تحقیقات است با راه‌اندازی تعدادی انگشت شمار دستگاه گریز از مرکز می‌تواند این مقصود حاصل شود و راه‌اندازی 164 دستگاه از مشکوک بودن فعالیت ایران نشان دارد.

از سوی دیگر، جمهوری اسلامی اتهام تلاش برای ساختن بمب اتم را مردود می‌خواند و از سوی دیگر اعلام کرده است که برنامه نصب 3 هزار دستگاه گریز از مرکز برای غنی‌سازی اورانیوم تا پایان امسال را در دستور کار خود دارد. به گفته دیوید البرایت، بازرس پیشین تسلیحاتی سازمان ملل، ایران قطعات یکهزار و 500 دستگاه گریز از مرکز برای غنی‌سازی را از بازار سیاه بین‌المللی تهیه کرده و امکان راه‌اندازی این شمار سانتریفیوژ را دارد. با یکهزار و 500 دستگاه سانتریفیوژ ایران می‌تواند 20 کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده با درصد لازم برای ساختن یک بمب اتمی را به دست آورد.

سفر این هفته هیات بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به نطنز مشخصا برای آن است که به آژانس گزارش دهد که ایران در چه مرحله‌ای از کار با 104 سانتریفیوژ نصب شده است، زیرا در صورتی که ایران در مرحله بهره‌برداری کامل از این دستگاه‌ها باشد، می‌تواند اورانیوم را هم با درصد پائین غنی‌ کند که تولید وسیع آن برای سوخت نیروگاه قابل استفاده است و هم می‌تواند غنی‌سازی با غلظت بالا انجام دهد که برای تولید بمب اتمی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

به همین دلیل است که گزارش هیات بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از آنچه اکنون در تاسیسات نطنز انجام می‌شود، برای چگونگی تنظیم بیانیه شورای امنیت سازمان ملل اهمیت دارد.

جمعه گذشته روسیه باردیگر بر مخالفت با بیانیه تند شورای امنیت، پیشنهاد بریتانیا، فرانسه و آلمان، تاکید کرد و پس از گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و روسیه، دفتر وزارت امورخارجه روسیه اطلاعیه‌ای داد که متن آن نشانه عقب‌نشینی مسکو از هرگونه بحث شورای امنیت درباره ایران بود. در این اطلاعیه آماده است که اگر بر حل بحران از راه دیپلماتیک تاکید می‌شود، راه دیپلماتیک یعنی اقدام در چارچوب آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ونه شورای امنیت سازمان ملل.

دیپلمات‌ها در وین می‌گویند اگر ایران صرفا برای اثبات مصمم بودن خود به راه‌اندازی چرخه سوخت هسته‌ای 164 دستگاه سانتریفیوژ را نصب کرده باشد، و برای آنکه در این روزها بهانه به دست غرب ندهد، کار تزریق گاز اورانیوم برای غنی‌سازی به دستگاه‌ها را آغاز نکرده باشد، گزارش هیات بازرسان که این هفته به نطنز می‌رود، به نفع موضع روسیه خواهد بود واحتمال صدور بیانیه شدیدالحن شورای امنیت در باره ایران ضعیف‌تر خواهد شد.